Pemilihan Warna Yang Sesuai Untuk Bilik Tidur

Apabila memilih warna cat bilik tidur, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Paling penting, bilik tidur adalah tempat berehat dan bersantai supaya kebanyakan orang menenangkan dan menenangkan warna adalah yang terbaik.

Seperti ramai orang, bilik tidur juga bilik yang sangat peribadi, jadi jika warna-warna yang garang membuat anda bahagia dan meletakkan anda dengan selesa, jangan ragu untuk menggunakannya seperti yang anda lihat patut.

Petua untuk Memilih Warna Cat Bilik Tidur

Jika anda menghadapi masalah untuk menentukan warna cat bilik tidur, jangan lupa untuk ikut tips ini.

Lihatlah majalah-majalah yang menghias dan kembangkan gambar-gambar bilik tidur yang berbeza. Lihat yang mana yang paling menarik kepada anda.

Fikirkan perabot yang ada dan aksesori bilik tidur anda. Warna apa yang akan melengkapi mereka?

Pertimbangkan saiz bilik tidur dan atmosfera yang anda ingin buat. Secara amnya warna cahaya akan menjadikan ruang kelihatan lebih besar sementara warna yang lebih gelap atau lebih panas akan menjadikannya lebih kecil dan lebih selesa.

Adakah terdapat cahaya semulajadi di dalam bilik? Cahaya semulajadi boleh membuat ruang merasa lebih besar sehingga ingat dalam menentukan warna.Bilik kecil dengan banyak cahaya boleh kelihatan lebih besar daripada bilik kecil tanpa cahaya.

Jika anda benar-benar mengalami masalah membuat keputusan cuba menggunakan perancang bilik dalam talian untuk menghiasi ruang. Ramai daripada mereka akan menunjukkan kepada anda dengan tepat bagaimana ruangan akan kelihatan supaya anda berpotensi dapat menjimatkan banyak masa dan wang.

Warna Yang Sesuai Untuk Bilik

Warna terang biasanya tidak menjadikan warna cat bilik tidur yang terbaik. Nada bertenaga dan berani tidak biasanya santai. Walau bagaimanapun, di dalam bilik tidur, penting untuk mencipta suasana yang peribadi dan meletakkan anda selesa.

Jika anda jenis orang yang suka dikelilingi oleh warna terang dan berani jangan melawannya. Sekiranya anda suka cerah, dalaman segar, hijau musim bunga berani mungkin sesuai untuk ruang anda. Bilik tidur adalah sangat peribadi yang hanya anda boleh memutuskan apa yang terbaik.

Warna neutral sentiasa menjadi pilihan yang selamat. Beige, gading, taupe, hitam, kelabu dan putih boleh menjadi latar belakang yang baik di dalam bilik tidur. Mereka bekerja dengan warna-warna yang lain supaya anda dapat meringankan dan mencerahkan bilik menggunakan aksen dan tempat tidur dalam pelbagai warna dan corak.

Sesetengah orang berfikir bahawa neutral adalah membosankan tetapi ingat, dengan karya seni, karpet berwarna-warni, peralatan tidur yang menyenangkan dan aksesori yang hebat, bilik boleh diubah.

Apabila lukisan dengan warna neutral menjadi sangat menyedari nada asas warna. Sebagai contoh, putih jarang sekali putih tulen. Ia datang dengan warna pink, biru, kuning, coklat dan banyak lagi. Batas langit. Tentukan jika anda mahu warna anda menjadi hangat atau sejuk dan kemudian pilih yang sesuai.

Warna pastel yang indah untuk bilik tidur. Mereka lembut, santai, tenang dan boleh membantu menyumbang kepada tidur malam yang baik. Fikirkan tentang menggunakan blues lembut, lavenders, hijau, kuning dan merah jambu. Untuk memastikan mereka tidak kelihatan terlalu muda, cuba berikan mereka dengan aksesori yang lebih cerah dan / atau perabot kayu gelap.

Anda juga boleh untuk menggabungkan warna bagi menaikkan seri bilik anda. Pilihan rona gelap pada katil bersama paduan merah jambu terang di dinding tampak ideal dengan tambahan rona kuning. Satu kombinasi yang sangat unik dan menarik.

Tidak salah jika anda seorang peminat rona natural. Namun begitu, cuba masukkan sedikit dengan rona lavender. Ia mampu berubah dengan sekelip mata tampil untuk lebih segar dan bermaya. Pelbagai motif di gandingkan namun tetap tampak serasi  dek kerana pilihan rona yang tepat bersatu dalam memberikan tarikan pada kamar.